Chifteluțe pufoase


Atenție la calorii. Sunt așa de bune că trebuie să acționați bine frâna, altfel goliți ușor castronul.


Grad de dificultate: foarte ușor dacă aveți blender.
Durata de preparare: mai puțin de o oră
Calorii: 200  kcal la 150 g
Vitamine și minerale: O sursă excelentă de vitamine K, B6 și B3, seleniu și fosfor
Alte calități deosebite: O sursă excelentă de proteine.

Ingrediente pentru aproximativ 7 porții modeste (150 g)

500 g carne slabă tocată (piept sau pulpe de pui sau de curcan, vită, porc). Chiftele din curcan sunt o delicatesă si le prefer. Evident sunt și mai scumpe, dar merită.
1 jumătate de cană de apă
500 ml ulei pentru prăjit
O jumătate linguriță de sare
1 ceapă
1 cartof mediu
1 jumătate de linguriță de piper măcinat
2 felii de pîine
1 ou
Câteva fire de verdeață sau o lingură verdeață uscată
4 căței de usturoi

Unelte
1 cratiță adâncă pentru prăjit
1 tavă întinsă tapetată cu șervețele
1 spumieră
1 castron de plastic mai mare
1 castron de porțelan


Preparare

Curățați și spălați bine ceapa și cartoful.
Puneți în blender oul, pâinea muiată bine în apă (fără să o stoarceți prea mult), verdeața tocată, ceapa și usturoiul tăiate bucăți și lăsați-l 1-2 minute să le macine bine.

Dați pe răzătoarea fină cartoful.

Amestecați totul cu carnea tocată și frământați bine, bine câteva minute.
Umeziți palmele și formați chifteluțele - cam 3 cm diametru.

Puneți într-o cratiță sau tigaie adâncă uleiul și lăsați la foc mediu să se incingă.
Puneți chifteluțele și lăsați-le să se rumenească bine. Eventual le mai întoarceți cu spumiera.

Scoteți-le cu spumiera pe tava tapetată cu șervețele și lăsați-le câteva minute.
Puneți-le într-un castron și acoperiți.

Se servesc cu roșii, ridichi, ceapă verde,  piure sau cartofi prăjiți, catraveciori sau ardei murați. Eventual muștar sau ketchup.


Mici trucuri

- Excelente pentru orice petrecere sau masă la iarbă verde.
- Dacă le vreți mai netede, mai arătoase și mai moi puteți să le dați prin făină sau pesmet. Dar atenție că înghit mai mult ulei.
- Nu reutilizați uleiul în care s-au prăjit. Nu este economic dar este mult mai sănătos.
- Primăvara puteți să le faceți cu ceapă verde și usturoi verde (câte o legătură), ies și mai bune.


Nu uitați ingredientele minune dintr-o dietă inteligentă de durată:
moderație + mișcare + umor + fructe și salate


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu