Ciorba de lobodă

Un meniu cu ierburi de primăvară vă ajută să vă reveniți după o iarnă grea.
Loboda seamănă cu spanacul la calități (în vest i se mai zice și spanac franțuzesc, deși mă îndoiesc că francezii au habar de planta asta). Conține deci vitamina K și fier.
Este mai bogată în vitamina C decât toate plantele primăverii și lămâia.
Dacă vă uitați pe site-urile noastre de plante medicinale, ați zice că loboda este o planta minune care vă vindecă de toate bolile. Dar, ca și spanacul, are mult acid oxalic. Așa că dacă vă trece prin cap să faceți o cură de lobodă, nu e o idee tocmai bună pentru rinichi.


Grad de dificultate: foarte ușoară
Durata de preparare: mai puțin de o jumătate de oră
Calorii: nesemnificativ, aprox 100 kcal la 400 g
Vitamine și minerale: O sursă excelentă de vitamina K (reduce riscul de accident vascular), bogată în vitaminele C, E, B9. Bogată în fier și magneziu.
Alte calități deosebite: Ușor diuretică.

Ingrediente pentru aproximativ 5 porții

7 legături de lobodă mov, cu frunze mai mici și fragede
1,5 l apă
0,5 l borș
1 legătură de leuștean
1 legătură de pătrunjel
4 legături de ceapă verde (din cea mai subțire)
3 linguri ulei
1 jumătate linguriță de sare
1 lingură de zeamă de lămâie
3 linguri de orez


Unelte
1 oală cam de 4 l
1 oală mai mică pebntru fiert borșul
1 lingură de lemn
Preparare

Curățați și spălați bine ceapa verde, loboda, verdeața.
Puneți apa la fiert cu ceapa verde tăiată mărunt, sarea și uleiul.
Lăsați să fiarbă cam 10 minute, la foc mediu, din momentul în care dă în clocot.

Spălați bine orezul, într-o sită sub jet de apă, să se ducă azbestul dăunător.
Adăugați orezul la ciorbă și lăsați să fiarbă încă 10 minute.
Separat, fierbeți borșul.
Când bobul s-a umflat bine și ceapa este fiartă, adăugați borșul și  loboda tăiată nu prea mărunt.
Amestecați ușor cu lingura de lemn, lăsați să dea 1 minut câteva clocote.

Adăugați verdeața tăiată fin, o lingură de lămâie, amestecați ușor, stingeți focul și puneți capacul.
Lăsați să se odihnească o jumătate de oră.





Mici trucuri

- Dacă vreți să aibă o culoare frumoasă mov și multe vitamine, nu fierbeți loboda mai mult de un minut.
- E mai bună rece, la temperatura camerei.
- Unii fac o omletă (mai moale), o taie cubulețe și o adaugă la ciorbă când o servesc. Nu e o idee rea dar eu prefer ciorba asta cât mai simplă.
- Alții adaugă în ciorbă și câteva fire de usturoi verde, tăiat mărunt. Nu am încercat.
- Dacă nu aveți borș, se poate pune zeama de la o lămâie.
- Ca să spălați și să tăiați ușor loboda, lăsați-o legată. Înlăturați numai rădăcinile, spălați-o bine și apoi puteți să o tăiați ușor pe fundul de lemn.


Nu uitați ingredientele minune dintr-o dietă inteligentă de durată:
moderație + mișcare + umor + fructe și salate

3 comentarii:

  1. Maaamaaaa, ce bine arata! Si pare si simplu de facut! O iau ca pe o provocare!!
    Hmm... Si eu de la ce hipermarket loboda?! :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca o sa gasiti loboda la hipermarket, dar merita sa intrebati. Se gaseste la piata sau in gradinile de la tara sau in gradina proprie :)

      Ștergere
    2. Hei, surpriza, Mega Image are loboda. Inseamna ca si alte magazine ar putea avea.

      Ștergere