Pilaf de post de la bunica

Am această rețetă din Basarabia, de la mama mea.
O rețetă minunată de post și nu numai.
O rețetă excelentă dacă ați avut ceva probleme cu stomacul. D
atorită conținutului mare de legume, încărcarea glicemică a acestei rețete per porție este mică dar nu exagerați cu porțiile. Pilaful de post este mai sănătos și mai gustos dacă îl faceți cu orez integral.

Grad de dificultate: destul ușor de făcut, dacă aveți noțiunile de bază în bucătărie și respectați pașii de mai jos. Altfel nu or să vă ajungă cele două mâini.
Durata efectivă de preparare: Maxim 2 ore
Calorii: 120 kcal la 200 g
Vitamine și minerale: Sursă bună de vitamina A, C și mangan

Ingrediente pentru aproximativ 10 porții (200g) 


1 cană de orez, de preferință integral
5 căni apă
4 linguri de ulei
Un vârf de linguriță de sare
1 ceapă
1 morcov mare
1 țelină cât un măr (Dacă o cumpărați cu tot cu cozi și frunze, puteți adăuga și codițele mai tinere; din frunze numai câteva mai tinere pentru că pot face ciorba amară)
1 ardei roșu sau 1 gogoșar
1 vânătă mică
O mână de ciuperci
4 roșii (cam 0.5 Kg)  sau 2 linguri de bulion sau o cană de suc de roșii sau  o cutie de roșii în suc de roșii
O jumătate de linguriță de piper

Unelte
1 oală cu capac pentru pilaf
1 tigaie mica pentru roșii
1 lingură de lemn
O oală pentru încălzit apa

Preparare

Puneți apa la încălzit. Când clocotește, dați focul mic. Spălați bine roșiile și băgați-le în apa fierbinte câteva secunde. Scoteți-le pe o farfurie să se răcească.

Tăiați vânăta cubulețe și puneți-o  într-un castron și presărați cam o jumătate de linguriță de sare. Amestecați. Uitați de ea cam 15 minute. Va lăsa o zeamă ușor neagră și ușor amară. Stoarceți  bine cubulețele înainte de a le utiliza mai jos.

Între timp, spălați orezul bine, bine de tot – agitați-l bine, bine de tot in sită, sub jet de apă (la decorticarea orezului se utilizeaza se pare azbest care este nociv). Lasați sa se scurgă.

Curățați ciupercile și tăiați-le feliuțe.
Tăiați mărunt ceapa, morcovul, ardeiul, țelina și puneți-le să se innăbușe 5 minute în oala pentru pilaf  în 3 linguri de ulei și apă  să le acopere bine. Adăugați ciupercile și amestecați. Adăugați cuburile de vinete bine stoarse de zeamă și amestecați. Adăugați orezul și amestecați ușor câteva minute.

Adăugați încet apa pe care ați dat-o în clocot amestecând ușor.  Adăugați sarea și piperul. Dați focul mai mic și lăsați să fiarbă încet cu oala  acoperită pațial cu un capac, aproximativ 15 minute.
Din când în când amestecați dar cu blândețe. Atenție să nu se prindă orezul de fundul oalei. Eventual, puneți o tablă dedesubt.

Intre timp....

Cojiți roșiile pe care le-ați opărit anterior si tăiați-le bucățele. Puneți-le într-o tigaie mică cu 1 lingură de ulei la foc mediu, cam 15 minute (sa scadă zeama și să se înmoaie). Pasați-le usor cu o lingură de lemn.

Verificați dacă vegetalele au fiert (incercați morcovul cu o furculiță, daca este moale e gata). Vedeți dacă bobul de orez s-a umflat bine, dublu de cât era (nu trebuie să fie fiert complet).
Dați focul la minim si adăugați roșiile. Lăsați să dea câteva clocote, stingeți focul și puneți capacul.

Nu am o poză bună cu pilaful meu dar îmi place acest aranjament cules pe www:


Mici trucuri

- Nu puneti roșiile decât după ce au fiert ceapa și morcovii. Dacă puneți roșiile de la început nu mai fierbe nimic!


Nu uitați ingredientele minune dintr-o dieta pe viață:
moderație + mișcare + umor +  fructe și salate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu